Objawy nietolerancji pokarmowej. Jak odkryć co mi szkodzi?

O nietolerowaniu pewnych składników pokarmowych słyszy się w ostatnich latach coraz częściej. Nie tak dawno temu do ogólnej świadomości przebiła się wiedza na temat celiakii i diety bezglutenowej, a w supermarketach można bez większego problemu znaleźć oddzielne działy zaopatrzone w produkty pozbawione np. laktozy.

Nietolerancja pokarmowa tego typu może być wynikiem niedoboru białek lub enzymów, które odgrywają kluczową rolę w procesach trawienia danych składników. Do innych powodów zalicza się m.in. kwestie dziedziczenia, zbyt wczesne urozmaicanie diety, nadmiar higieny czy przyjmowanie zbyt dużych ilości antybiotyków, zwłaszcza w pierwszym okresie życia. W takich sytuacjach spadek odporności skutkuje również utrudnionym przyswajaniem pewnych substancji. W efekcie nietolerancja pokarmowa może współcześnie dotyczyć nawet 50% populacji. Co w takim razie robić, aby sprawdzić, czy nie dotyczy ona również nas?

Czym najczęściej objawia się nietolerancja pokarmowa?

O nadwrażliwości pokarmowej mowa jest wtedy, gdy spożywany pokarm nadmiernie pobudza komórki układu odpornościowego do obrony, przez co zostają uwolnione mediatory stanu zapalnego i dochodzi do nasilenia się przewlekłego stanu zapalnego. Stan zapalny w przypadku nietolerancji obejmuje przede wszystkim jelita, ale może też dotykać innych narządów i tkanek. U osób borykających się z nietolerancję pokarmową zwykle występują takie objawy jak: bóle i zawroty głowy, bóle brzucha, wzdęcia, problemy skórne i jej przedwczesne starzenie się, przewlekły kaszel lub katar, zatkany nos, osłabienie odporności, mdłości, nieprzyjemny zapach z ust, bezsenność, PMS, reumatyzm czy też ogólnie zła kondycja i samopoczucie.

Nietolerancja pokarmowa nie jest pojęciem równoznacznym z alergią pokarmową, ponieważ mechanizm ich powstawania jest inny. Dodatkowo objawy nietolerancji mogą pojawić się nawet 3 dni po spożyciu szkodliwego składnika, podczas gdy reakcja alergiczna następuje natychmiast po kontakcie z alergenem (kilka minut, maksymalnie do dwóch godzin). Choć nietolerancja wydaje się mniej groźna niż alergia, bo dolegliwości nie nasilają się tak gwałtownie i zwykle nie stanowią bezpośredniego zagrożenia dla życia, to w żadnym wypadku nie wolno jej lekceważyć. Lekceważenie ograniczeń organizmu i długotrwałe narażanie na występowanie stanu zapalnego może doprowadzić do rozwoju znacznie poważniejszych schorzeń, zwłaszcza w obrębie przewodu pokarmowego.

Jak sprawdzić, które pokarmy są szkodliwe?

Przełomowym odkryciem w kontekście detekcji nietolerancji pokarmowej była informacja, że białe krwinki mają zdolność do zmiany swojej objętości po kontakcie z antygenem, co jest efektem uwalniania przez nie mediatorów i zależy od nasilenia reakcji prozapalnej. W ten sposób udało się opracować metodę zdolną mierzyć poziom wrażliwości na konkretne produkty spożywcze, a to przyczyniło się do stworzenia testu MRT. Test jest przeprowadzany na podstawie badania krwi, której składniki są poddawane ekspozycji na dane antygeny (żywność i dodatki chemiczne). Pod uwagę brane są m.in. przyprawy, zboża, owoce, warzywa, ryby, mięso, a także napoje – łącznie aż 170 składników pokarmowych, składników leków oraz dodatków do żywności.

Dlaczego warto wykonać akurat test MRT?

Wykonanie testu MRT jest ważnym elementem profilaktyki prozdrowotnej i powinien zdecydować się na niego każdy, kto mierzy się z uciążliwymi, trudnymi do zdiagnozowania i wyleczenia dolegliwościami. Szczególnie powinni się nim zainteresować pacjenci cierpiący na zespół jelita nadwrażliwego, refluks, wahania masy ciała, atopowe zapalenie skóry czy chroniczne zmęczenie. Informacja o nietolerowanych pokarmach pozwoli zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu chorób, w tym nowotworowych i autoimmunologicznych. Najważniejsze w teście MRT jest jednak to, że nie tylko daje on odpowiedź, jakie produkty są szkodliwe, ale pozwala się także dowiedzieć, które możemy bez przeszkód spożywać. Dzięki tak kompleksowej informacji dietetyk może z łatwością opracować spersonalizowany plan żywienia z wykorzystaniem produktów, które tolerujemy i które są dla nas zdrowe. Wykonanie testu MRT pozwala nie tylko odkryć przyczyny nadwrażliwości pokarmowej, ale umożliwia całkowitą eliminację dolegliwości u samego źródła.